Вест

Успех тимова са Пољопривредног факултета на националном Екотрофелија 2021. такмичењу: прво место и специјална награда

25. јуна 2021. године у Научно-технолошком парку Београд одржано је девето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Ecotrophelia Srbija 2021 у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Прво место освојио је тим Icebiotic team са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са производом „Ice Biotic" који представља функционални сладоледни дезерт на бази козјег млека обогаћен инулином и пробиотским културама.

Ове године, одлуком жирија и уз ексклузивну подршку компаније Desing, додељена је и специјална награда за вештине комуникације која је припала тиму Okarina са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду, са истоименим производом који представља еко-иновативни безглутенски хлеб богат влакнима, извор протеина, без шећера и садржи соју.

Учествовало је седам тимова студената са неколико универзитета и академија високих струковних школа, у организацији Удружења прехрамбених технолога Србије. Победнички тим учествоваће на европском такмичењу Ecotrophelia Europe које ће бити одржано 10. и 11. октобра 2021. године у Келну, Немачка у оквиру сајма ANUGA.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност", под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и уз вишегодишњу подршку USAID Пројекта за конкурентну привреду, Програма Уједињених нација за развој, Научно - технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са Case Study Club Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман  иновативних  производа на домаћем и међународном тржишту.

"Победници националног такмичења имају сјајну прилику да представе свој производ и пословне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова које се традиционално одржава на неком од водећих европских сајмова хране, а ове године је то АNUGA у Келну, и уједно сазнају како њихове идеје, способности и вештине одговарају потребама европског и глобалног тржишта. Удружење прехрамбених технолога Србије је у сарадњи са партнерским организацијама и ове године обезбедило средства за одлазак и учешће победничког тима на европском такмичењу", изјавио је проф. др Виктор Недовић, Председник Удружења прехрамбених технолога Србије и Председник Организационог одбора националног такмичења.

За више информација о такмичењу Екотрофелија Србија молимо контактирајте Удружење прехрамбених технолога Србије: uptsrb@gmail.com

 

alt text alt text alt text alt text alt text