pretraga
 
ћирилица срп-ћир latinica srp-lat english eng
 

Vesti

RTS, emisija Kuća nauke: Poljoprivredni fakultet

Jul 21st 2014, 14:40

 

Emisija Kuća nauke - I deo:

http://www.youtube.com/watch?v=eJASv6eQaDI


Emisija Kuća nauke - II deo:

http://www.youtube.com/watch?v=kHiZbm-Cfi8


Emisija Kuća nauke - III deo:

http://www.youtube.com/watch?v=FZQ_rLSf5Kw

 

Prva predavanja u oblasti poljoprivrednih nauka održana su 1853. godine na Liceju u Beogradu, a prvi predavač bio je Josif Pančić koji se smatra osnivačem nauke o zemljodeliji.

Datum zvaničnog osnivanja Poljoprivrednog fakulteta je 28. mart 1919. godine, kada su započela sa radom dva odseka: poljoprivredni i šumarski.

Najveću zaslugu za osnivanje imao je Sima Lozanić, prvi profesor agrikulturne hemije i tadašnji rektor Beogradskog univerziteta. Od skromnog početka rada sa nekoliko nastavnika Poljoprivredni fakultet danas ima 500 zaposlenih, a naučno-istraživački rad se obavlja u okviru 8 instituta, tridesetjedne katedre i većeg broja specijalizovanih laboratorija i oglednih dobara. Na ovom fakultetu od osnivanja do danas diplomiralo je oko 19.000 studenata a odbranjeno 955 doktorskih disertacija.

U emisiji Kuća nauke videćete i poljoprivredno dobro Radmilovac koje je 1941. godine Poljoprivrednom fakultetu zaveštao Milan Vukićević, tadašnji ministar finansija, da bi studenti mogli da obavljaju praksu.

Pored profesora i studenata ovog fakulteta sagovornici su bili i bivši studenti koji danas rade na prestižnim evropskim Univerzitetima.

 

Urednik Aleksandra Šarković

Reditelj Milica Mitrović

Montažer Milan Radičević