Навигација

О-АЕ-14-ЗУА - Задругарство и удруживање у агропривреди

Спецификација предмета
НазивЗадругарство и удруживање у агропривреди
АкронимО-АЕ-14-ЗУА
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ4.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметимаНема.Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаСтицање знања / разумевања теорије и праксе задругарства и удруживања у агропривреди у свету и Србији, актуелних питања савременог задругарства и удруживања у агропривреди у процесима глобализације и у локалном развоју; специфичностима задружне својине и ревизије, образовање, истраживање и организовање у задружне савезе и друге облике удруживања у агропривреди.
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде оспособљен да: примени знања из области задругарства; управља задругама и другим облицима удруживања; да буде спреман за тимски и индивидуални рад; рад са појединцима, групама, удружењима и аграрним институцијама; за ефикасно учење, критичко мишљење и примену у стручном и научном раду у области задругарства и других облика удруживања у агропривреди.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеУвод. Развој задругарства у свету и Србији. Елементи идентитета задруге, задружна својина и имовина, задруге и развој локалних заједница, задружна ревизија, задружно образовање и истраживање у задругарству. Маркетинг у задругарству. Незадружни облици удруживања. Управљање у задругама, задружним савезима и удружењима у агропривреди. Законодавство о задругарству и удруживању у агропривреди Србије.
      Садржај практичне наставеВежбе прате предавања са семинарским радовима и тестовима провере знања. Коришћење статистичких база и литературе. Посета институцијама и организацијама значајним за знања и праксу из области задругарства и удруживања у агропривреди.
      Литература
      1. Закић З. (2000). Коопменаџмент. Дунав превинг. Београд.
      2. Ранђеловић В. (2001). Основи задругарства и земљорадничко задругарство. Пољопривредни факултет и Задружни савез Србије. Београд.
      3. Николић М. (2009). Еволуција задружног законодавства у Европи. ДАЕС, Београд.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      31
      Методе извођења наставеПредавања, вежбе и интерактивна настава. Провера знања у току наставе путем колоквијума, презентације и одбране семинарског рада.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит40
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари20