О-ТР-20-ОМИК - Општа микробиологија
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Општа микробиологија | |||
| Акроним | О-ТР-20-ОМИК | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технологија ратарских производа | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање знања и разумевање основних група микроорганизама на основу њихове грађе и активности. Теме: ћелијска структура и функција, метаболизам, физиологија, екологија, генетика микроорганизама и улога у здрављу људи, пољопривреди, индустрији и биогеохемијским циклусима. Разумевање значаја микроорганизама у ваздуху, води, земљишту, интеркација са биљкама и животињама. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да стекне знање, способност да разуме разноврсност микроорганизама у односу на њихов значај и активност; препозна типове ћелијске грађе; објасни значај еколошких фактора на њихов живот; повеже биохемијску активност и значај у прехрамбеној индустрији; савлада вештину коришћења светлосног микроскопа, одређивања броја, основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Увод у микробиологију: појам, значај и активност микроорганизама; морфологија и цитологија вируса, бактерија и еукариота; физиологија: исхрана, раст и размножавање, утицај еколошких фактора, процеси метаболизма; генетика: структура и репликација ДНК, мутације, рекомбинације, рекомбинантна технологија; класификациони системи, систематика појединих група; екологија у различитим системима. | |||
| Садржај практичне наставе | Препознавање ћелија бактерија, квасаца, гљива, алги и протозоа. Поређење структуре прокариотске и еукариотске ћелије и описивање њихових функција. Примена асептичних техника и техника за одређивање броја микроорганизама. Извођење основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура. | |||
| Литература | ||||
| 
 | ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови | 
| 2 | 1 | 1 | ||
| Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе. Биће примењене методе интерактивне наставе, кооперативне у групама студената и тимске наставе, као и коришћење платформе за електронско учење. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 70 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | ||||
