| Назив | Познавање и обрада млека | 
|---|
| Акроним | О-УБ-20-ПОМЛ | 
|---|
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | 
|---|
| Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | 
|---|
| Тип студија | основне академске студије | 
|---|
| Наставник (предавач) |  | 
|---|
| Наставник/сарадник (вежбе) |  | 
|---|
| Наставник/сарадник (ДОН) |  | 
|---|
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | 
|---|
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености |  | 
|---|
| Циљеви изучавања предмета | Стицање теоријских и практичних знања о компонентама хемијског састава и физичко-хемијским својствима млека и факторима који утичу на његов квалитет;  операцијама при пријему и примарној обради млека (пастеризација, стандардизација, хомогенизација); вештина вршења анализа основних параметара састава млека и тумачења резултата анализа, способности сагледавање регулаторних прописа у области. | 
|---|
| Исходи учења (стечена знања) | Дефинише и објасни основни хемијски састав различитих врста млека; разуме основну структуру, својства и утицај различитих фактора на компоненте састава млека – млечна маст, протеини, лактоза, минералне материје; сагледава утицај фактора на физичко хемијска својства млека;
разуме операције приликом пријема и примарне обраде млека, примени методе за испитивање састава млека и тумачи резултате, | 
|---|