C-ТМ-20-КМХ - Виши курс микробиологије хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Виши курс микробиологије хране | |||
| Акроним | C-ТМ-20-КМХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технолошка микробиологија | |||
| Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту проширење базичних знања о микроорганизмима који се налазе у храни, њихова интеракција са околином и домаћином, патогени који се могу пренети храном и индустријски значајни микроорганизми, нове брзе методе у идентификацији патогена, биохазарди, ефекти презервационих техника на раст микроорганизама, решавање микробиолошких проблема и производња безбедне хране. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да буде оспособљен за идентификацију микробиолошких проблема који могу настати у процесима производње прехрамбених производа и установљавање процедура за њихово решавање. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Карактеристике доминантних група микроорганизама у храни, утицај еколошких фактора на раст и преживљавање, адаптација на стрес, резистенција, инхибиторне компоненте. Биофилмови. Микроорганизми и њихови ензими и кварење хране, индикатори микробиолошког квара. Патогени и обољења која се преносе храном, интоксикације, токсиинфекције, опортунистички патогени, нови патогени, индикатори патогена. | |||
| Садржај практичне наставе | Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад Лабораторијске вежбе прате теоријску наставу | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 0 | 3 | ||
| Методе извођења наставе | Класична предавања, лабораторијске вежбе. Израда семинарског рада. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | 60 | ||
| Практична настава | Усмени испит | |||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 40 | |||
