Навигација

О-ТР-14-ХППР-13 - Хемија природних производа

Спецификација предмета
НазивХемија природних производа
АкронимО-ТР-14-ХППР-13
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија ратарских производа
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПоложен испит из Органске хемије.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: знања и разумевања структуре, физичких и хемијских особина природних органских једињења значајних за прехрамбену технологију.
    Исходи учења (стечена знања)Познавање принципа изоловања органских једињења из природних производа, као и савремених аналитичких метода за њихово одређивање.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеАминокиселине, пептиди и протеини, угљени хидрати, липиди, нуклеинске киселине, алкалоиди, хормони и антибиотици.
    Садржај практичне наставеПредвиђене су вежбе које се односе на проучавање састава, структуре и особина органских једињења значајних за прехрамбену индустрију.
    Литература
    1. Vollhardt K .P.C: Schore N. E. : Organska hemija, - prevod, Hajdigraf, Beograd, 1996. С. Петровић, Д. Мијин, Н. Стојановић: Хемија природних органских једињења, ТМФ Београд, 2009. Пилетић М.В. , Милић Б.Љ : Органска хемија III - део, Технолошки факу л тет, Нови Сад, 1986.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    33
    Методе извођења наставеТеоријска настава, лабораторијске вежбе и интерактивна настава. Предвиђени су наставни тестови, семинарски радови и колоквијуми.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит60
    Практична настава10Усмени испит
    Пројекти10
    Колоквијуми10
    Семинари5