О-ХК-14-ПРП - Прерада поврћа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Прерада поврћа | |||
| Акроним | О-ХК-14-ПРП | |||
| Студијски програм | Биљна производња | |||
| Модул | Хортикултура | |||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет омогућава студенту стицање знања о нутритивним и технолошким карактеристикама поврћа, технолошким својствима адитива и других помоћних сировина које се користе при преради поврћа, као и основе поступка обраде и прераде сировина. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса из овог предмета студент треба да буде способан да дефинише основне параметре квалитета сировина; познаје механички и хемијски састав и технолошка својства поврћа. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Механички и хемијски састав поврћа; Нутритивна, сензорна, технолошка својства; Начини обраде и прераде поврћа | |||
| Садржај практичне наставе | Гравиметријско одређивање укупне суве материје, одређивање садржаја соли, киселина, биолошко конзервисање поврћа. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 2 | |||
| Методе извођења наставе | Теоријска и интерактивна настава уз лабораторијске вежбе. Сви студенти раде семинарски рад на дату тему. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 10 | |||
| Семинари | 20 | |||
