O-HK-14-PRP - Prerada povrća
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Prerada povrća | |||
| Akronim | O-HK-14-PRP | |||
| Studijski program | Biljna proizvodnja | |||
| Modul | Hortikultura | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja o nutritivnim i tehnološkim karakteristikama povrća, tehnološkim svojstvima aditiva i drugih pomoćnih sirovina koje se koriste pri preradi povrća, kao i osnove postupka obrade i prerade sirovina. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da definiše osnovne parametre kvaliteta sirovina; poznaje mehanički i hemijski sastav i tehnološka svojstva povrća. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Mehanički i hemijski sastav povrća; Nutritivna, senzorna, tehnološka svojstva; Načini obrade i prerade povrća | |||
| Sadržaj praktične nastave | Gravimetrijsko određivanje ukupne suve materije, određivanje sadržaja soli, kiselina, biološko konzervisanje povrća. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz laboratorijske vežbe. Svi studenti rade seminarski rad na datu temu. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 20 | |||
