Навигација

О-ФМ-20-СВО - Специјално воћарство

Спецификација предмета
НазивСпецијално воћарство
АкронимО-ФМ-20-СВО
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНема.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања из области морфологије, фенологије, сорти и подлога, екологије и специфичности технологије гајења појединих врста јабучастих, коштичавих, језграстих и јагодастих воћака. Студент треба да се оспособи за избор одговарајућих сорти и подлога воћака, као и за примену одговарајућих агротехничких и помотехничких мера у савременим воћњацима.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање биолошких особина јабучастих, коштичавих, језграстих и јагодастих врста воћака, сорти и подлога, као и специфичности технологије гајења. На крају курса студент треба да буде оспособљен за препознавање сорти, за утврђивање погодности агроеколошких услова, као и за практичну примену мера за подизање и одржавање воћњака.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на четири основна поглавља: 1) Јабучасте воћке (јабука, крушка, дуња); 2) Коштичаве воћке (шљива, бресква, кајсија, трешња, вишња); 3) Језграсте воћке (орах, леска, бадем, питоми кестен); 4) Јагодасте воћке (јагода, малина, купина, рибизла, боровница).
    Садржај практичне наставеУпознавање са особинама најзначајнијих сорти јабучастих, коштичавих, језграстих и јагодастих врста воћака. Ботанички типови плода воћака. Примена метода за опис и детерминацију сорти. Примена метода за оцењивање квалитета плода. Методе за одређивање оптималног времена бербе.
    Литература
    1. Милатовић, Д. (2019). Шљива. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    2. Милатовић, Д., Николић, М., Милетић, Н. (2015): Трешња и вишња, друго допуњено издање. Научно воћарско друштво Србије, Чачак.
    3. Đurović, D. (2021). Posebno voćarstvo I – Јabučaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    4. Миливојевић, Ј. (2018). Посебно воћарство 3 – јагодасте воћке. Пољопривредни факултет, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе је предвиђена једна провера знања тестом, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања25Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми25
    Семинари