Навигација

О-РА-14-НАВ-13 - Наводњавање

Спецификација предмета
НазивНаводњавање
АкронимО-РА-14-НАВ-13
Студијски програмБиљна производња
МодулРатарство и повртарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтуденту ће се омогућити стицање знања/разумевања: о развоју наводњавања код нас и у свету, о улози и значају воде у биљној производњи (ратарство и хортикултура), потребама усева за водом и њеном одређивању, режиму наводњавања, начинима и методама наводњавања земљиштa под различитим усевима (ратарство и хортикултура), избору и функционисању опреме за наводњавање.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да покаже вештине: повезивања теоријског знања са конкретним примерима у пракси, правилног избора опреме за наводњавање при гајењу различитих биљних врста (ратарство, хортикултура), одређивање адекватног режима наводњавања, Студенти ће се оспособити за индивидуалан и тимски рад, критичко мишљење, презентацију стеченог знања, као и за вредновање уложеног рада.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеФизичке особине земљишта, вода у земљишту и њена динамика, потребе гајених усева за водом, утицај наводњавања на земљиште и биљке, елементи режима наводњавања, начини и методе наводњавања, опрема за наводњавање усева (ратарство, хортикултура), примена фертигације у биљној производњи (ратарство, хортикултура).
    Садржај практичне наставеОдређивање најважнијих физичких и водних особина земљишта, одређивање потреба гајених биљака за водом, одређивање елемената режима наводњавања (норме заливања и наводњавања, времена заливања, турнуса заливања), одређивање потребних количина ђубрива
    Литература
    1. Стојићевић Д. (1996): Наводњавање пољопривредног земљишта, Партенон, Београд. Драговић С. и сар. (2006): Наводњавање у биљној производњи, Партенон, Београд. Бошњак Ђ.(1999): Наводњавање пољопривредних усева, Пољопривредни факултет, Нови Сад.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари10