O-MH-14-TOKH - Toksiinfekcije i intoksikacije hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Toksiinfekcije i intoksikacije hrane | |||
| Akronim | O-MH-14-TOKH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Mikrobiologija hrane | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sagledavanje i razumevanje značaja patogenih mikroorganizama u hrani, uzročnika oboljenja koja se prenose hranom. Upoznavanje sa tipovima mikrobioloških oboljenja hranom: toksiinfekcije i intoksikacije, značaj, karakteristike patogena, tipovi hrane prenosioci, prevencija i metode izolacije i identifikacije. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon uspešnog završetka kursa/programa student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume i objasni razliku između toksiinfekcija i intoksikacija; opiše efekte konzumacije patogena poreklom iz hrane; opiše karakteristike patogena i toksina; izvrši identifikaciju izvora i determinaciju patogena; ustanovi korektivne procedure za kontrolu patogenih mikroorganizama. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Značajne činjenice o oboljenjima koja se prenose hranom, gastrointestinalni poremećaji, epidemiološki aspekti, dominantni bakterijski i virusni patogeni, mikrobiološka oboljenja poreklom iz hrane: intoksikacije, mikotoksikoze, toksiinfekcije, paraziti i toksini algi, karakteristike patogena, oboljenja i simptomi, tipovi hrane kao prenosioci patogena, prevencija oboljenja, metode identifikacije. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Izolacija i idenetifikacija dominantnih patogenih bakterija. Analiza pojava oboljenja. Detekcija patogenih bakterija u hrani i analiza prehrambenih proizvoda. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave u vidu petominutnih usmenih prezentacija i kratkih pisanih eseja. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 70 | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | 10 | |||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
