M-HH-14-REGB - Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji | |||
| Akronim | M-HH-14-REGB | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Hemija i biohemija hrane | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj ovog predmeta je da se studenti upoznaju sa zakonskom regulativom Republike Srbije i Evropske Unije iz oblasti bezbednosti hrane, kvaliteta i životne sredine u oblasti proizvodnje hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše bezbednost i kvalitet hrane u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji. Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše zaštita životne sredine, primenljiva na prehrambenu tehnologiju. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Studentima će biti objašnjen način regulisanja bezbednosti i kvaliteta hrane u odnosu na istorijske i aktuelne faktore koji određuju bezbednost i kvalitet hrane, pojmovi i relevantne institucije. Biće upoznati sa vertikalnom i horizontalnom regulativom koja uređuje oblast bezbednosti i kvaliteta hrane u RS i EU. Posebno će biti objašnjeni postupci bitni za usklađivanje zakona RS sa zakonima EU. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Kroz timski rad – za izabrani proizvod/tehnologiju, student(i) će sastaviti listu usaglašenosti sa zakonima iz oblasti bezbednosti i kvaliteta i zaštite životne sredine koju dati proizvod mora da ispuni da bi mogao da se plasira/izveze na tržište Evropske Unije. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 5 | 3 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom održaće se u svim oblastima u različitim odnosima. Student se tokom celog semestra ocenjuje, a predviđen je jedan seminarski rad i kolokvijum. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 60 | |
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 20 | |||
