M-PI-14-TOH - Toplotna obrada hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Toplotna obrada hrane | |||
| Akronim | M-PI-14-TOH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambeni inženjering | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština u vezi fenomena delovanja toplote na nutritivnu vrednost, senzorna svojstva, zdravstvenu bezbednost hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da bude sposoban da predvidi pozitivne i negativne posledice koje se postižu pojedinim načinima zagrevanja i konzervisanja namirnica. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Toplotne operacije; Suva i vlažna tollotna obrada namirnica, toplotna obrada pomoću mikrotalasa;. Načini konzervisanja toplotom (sterilizacija, pasterizacija, sušenje). | |||
| Sadržaj praktične nastave | Osnovne termičke karakteristike; Praktična primena kondukcije,konvekcije i elektromagnetnog zračenja; Uređaji za prženje; Grafička metoda po Bellow-u; Prenos mase; Kinetika sušenja. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 5 | 0 | |||
| Metode izvođenja nastave | Nastava se izvodi kao teorijska sa interaktivnim metodama nastave i kao praktična. Radi se jedan test provere znanja i razumevanja i jedan seminarski rad koji je rezultat samostalnog istraživačkog rad. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 50 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | 20 | |||
