O-AE-20-MENS - Menadžment proizvodnje stočnih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Menadžment proizvodnje stočnih proizvoda | |||
| Akronim | O-AE-20-MENS | |||
| Studijski program | Agroekonomija | |||
| Modul | ||||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja iz procesa upravljanja proizvodnjom stočnih proizvoda, veština efikasnog učenja i kritičkog mišljenja u proučavanju funkcionisanja stočarsko industrijskog kompleksa (sitema) i sposobnosti rešavanja konkretnih problema kojima će se obuhvatiti organizaciono ekonomski aspekti iskorišćavanja stočne hrane, primarna stočarska proizvodnja i prerada stočnih proizvoda | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta, student će biti osposobljen za vođenje biznisa u stočarstvu; planiranje, organizovanje i rukovođenje poslovima stočarske proizvodnje; rad sa farmerima, udruženjima i agrarnim institucijama; savladavanje efikasnog upravljanja proizvodnjom stočnih proizvoda; praktičnu primenu stečenih znanja,prihvatanje inovacija i pružanje savetodavnih usluga vezanih za stočarsku proizvodnju | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | 1. Menadžment inputa u stočarsku proizvodnju 2.Menadžment reprodukcije i korišćenja stoke 3. Sistemi proizvodnje; 4. Menadžment: govedarstva, ovčarstva, kozarstva, svinjarstva i živinarstva 5. Izbor tehnoloških procesa, organizacija i produktivnost rada, proizvodni planovi; 6. Menadžment prerade mleka; 7. Menadžment prerade mesa. | |||
| Sadržaj praktične nastave | 1. Studije slučajeva i praktična iskustva, 2. Sastavljanje planova proizvodnje u stočarskoj proizvodnji, 3. Struktura i obrt stada, 4. Organizacija pripusta, 5. Određivanje najpovoljnih momenata prodaje stoke, 6. Određivanje najpovoljnijeg perioda iskorišćavanja priplodnih grla, 7. Proizvodna analiza | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Predavanja, vežbe i interaktivna nastava. Provera znanja u toku nastave putem testova. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | ||||
