Navigacija

O-VV-20-TGVO - Tehnologija gajenja voćaka

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija gajenja voćaka
Akronim O-VV-20-TGVO
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja neophodnih za proizvodnju sadnica voćaka i podizanje voćnjaka (ocena pogodnosti osnovnih činilaca uspešne voćarske proizvodnje, pravilna priprema zemljišta, sađenje voćaka) i negovanje voćnjaka (održavanja zemljišta u voćnjacima, navodnjavanje, đubrenje, neposredno negovanje voćaka i regulisanje rodnosti voćaka)
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje veštine pravilnog izbora lokacije i ocene pogodnosti činilaca za podizanje zasada voćaka, pripreme zemljišta, sađenja voćaka, održavanja zemljišta, formiranja oblika krune, mera neposrednog regulisanja rodnosti i proizvodnje vegetativnih i generativnih podloga i sadnica voćaka
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave 1. Proizvodnja sadnica voćaka 2. Podizanje voćnjaka, 3. Obrada, navodnjavanje i đubrenje voćnjaka, 4. Neposredno negovanje voćaka. Metodske jedinice u okviru ovih tematskih celina su: proizvodnja sadnica voćaka, pripremni radovi na podizanju voćnjaka, sistemi gajenja voćaka, priprema zemljišta u voćnjacima, navodnjavanje i đubrenje voćaka, rezidba voćaka, neposredno regulisanje rodnosti voćaka.
      Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa tehnikom sadnje voćaka, načinima đubrenja i navodnjavanja voćnjaka, operacijama rezidbe u uzgojnom periodu i rezidbe rodnih voćaka kao i sa ostalim načinima regulisanja rodnosti voćaka i kvaliteta proizvedenih plodova.
      Literatura
      1. Stanković, D., Jovanović, M. (1990). Opšte voćarstvo, IRO, «Građevinska knjiga», Beograd.
      2. Tošić, M. (1983). Rezidba voćaka, NOLIT, Beograd.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      4 2
      Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbe) predviđeno je polaganje kolokvijuma
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 40 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 35
      Projekti
      Kolokvijumi 25
      Seminari