O-TA-20-MIKA - Mikrobiologija animalnih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Mikrobiologija animalnih proizvoda | |||
| Akronim | O-TA-20-MIKA | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Znanja osnovnim grupama mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju animalnih proizvoda, načina transformacije sastojaka u hrani, kontrolisanje prisutne mikroflore u hrani, uloge mikroorganizama u fermentacionim procesima u animalnim proizvodima, karakteristike patogenih i mikroorganizama koji izazivaju kvarenje, metode analize prisustva patogenih prema važećoj regulativi. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Treba da: opiše i objasni karakteristike grupa mikroorganizama prisutnih u animalnim proizvodima; definiše ulogu mikroorganizama u fermentacionim i transformacionim procesima,sagleda ulogu starter, dopunskih i probiotskih kultura u proizvodnji animalnih proizvoda, analizira i detektuje patogene mikroorganizme, kao i one koji izazivaju kvarenje hrane, prezentuje stečena znanja i primeni u praksi. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uvod; Bakterije mlečne kiseline, sirćetne, sporogene, kvasci, više i niže gljive; Ekološki faktori za razviće mo. u hrani, Mikroorganizmi koji izazivaju trovanja hranom; Tipovi starter kultura; Uloga mikroorganizama u bihemijskim transformacijama; Mikrobiologija mleka, mesa, riba i jaja;Mikrobiološka bezbednost proizvoda i odgovarajuće mikrobiološke norme | |||
| Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: metode morfološke i biohemijske karakterizacije bakterija mlečne kiseline metode morfološke i biohemijske karakterizacije patogenih bakterija metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, kvasaca, plesni, metode kontrole ispravnosti proizvoda | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | 2 | ||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
