M-PI-20-NTPD - Tehnologije u preradi duvana
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologije u preradi duvana | |||
Akronim | M-PI-20-NTPD | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Prehrambeni inženjering | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja i veština u vezi: savremenih tehnoloških postupaka iskorišćavanja svih delova duvanske biljke; tehnoloških operacija u obradi i preradi duvana; tipova aditiva za različite proizvode od duvana i principa njihovog delovanja; dima u okolini; novih tehnologija u cilju smanjenja štetnosti duvanskog dima. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne pojam upotrebne vrednosti duvana; savremene tehnološke postupke izrade proizvoda od duvana; metode kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini; senzorna svojstva svih proizvoda od duvana; metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda; nove proizvode-elektronsku cigaretu i IQOS. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Upotrebna vrednost duvana; završna obrada duvana; hemija lista duvana; savremeni principi izrade cigareta; dim/ekstrakt; biološki aktivne komponente duvanskog dima; ambijentalni dim; lula i vodena lula; elektronska cigareta; IQOS; modifikovanje sastava duvanskog dima; senzorna svojstva proizvoda od duvana. | |||
Sadržaj praktične nastave | Simuliranje procesa u proizvodnji proizvoda od duvana koji se koriste za uživanje; uvod u samostalno proučavanje literature; savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | 10 | |||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |