Navigacija

M-PI-20-NTPD - Tehnologije u preradi duvana

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologije u preradi duvana
Akronim M-PI-20-NTPD
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja i veština u vezi: savremenih tehnoloških postupaka iskorišćavanja svih delova duvanske biljke; tehnoloških operacija u obradi i preradi duvana; tipova aditiva za različite proizvode od duvana i principa njihovog delovanja; dima u okolini; novih tehnologija u cilju smanjenja štetnosti duvanskog dima.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne pojam upotrebne vrednosti duvana; savremene tehnološke postupke izrade proizvoda od duvana; metode kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini; senzorna svojstva svih proizvoda od duvana; metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda; nove proizvode-elektronsku cigaretu i IQOS.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Upotrebna vrednost duvana; završna obrada duvana; hemija lista duvana; savremeni principi izrade cigareta; dim/ekstrakt; biološki aktivne komponente duvanskog dima; ambijentalni dim; lula i vodena lula; elektronska cigareta; IQOS; modifikovanje sastava duvanskog dima; senzorna svojstva proizvoda od duvana.
      Sadržaj praktične nastave Simuliranje procesa u proizvodnji proizvoda od duvana koji se koriste za uživanje; uvod u samostalno proučavanje literature; savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda.
      Literatura
      1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
      2. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
      3. Wynder, E.L. and Hoffmann, D.: Tobacco and Tobacco Smoke, Academic Press INC., London, 1983
      4. Radojičić Vesna: Tehnologija duvana, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, 2016.
      5. Odabrana poglavlja iz oblasti proizvodnje, obrade i prerade duvana
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2 2
      Metode izvođenja nastave Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
      Projekti 10
      Kolokvijumi
      Seminari 30