M-VI-20-TS - Teroari sveta
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Teroari sveta | |||
| Akronim | M-VI-20-TS | |||
| Studijski program | Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo | |||
| Modul | Vinogradarstvo i vinarstvo | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Razumevanje elemenata teroara, osposobljenost studenta da koristi meteorološke produkte za planiranje, organizovanje i pravovremeno izvođenje standardnih i preventivno-zaštitnih mera i postupaka u proizvodnji grožđa; Reakcija vinove loze na različite uslove gajenja; Primena mera i i prilagođavanje tehnologije gajenja klimatskim uslovima. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku ovog kursa, student je osposobljen da: 1. razume pojave i procese u atmosferi i osnovne klimatološke pojmove; 2. razume značaj vremena i klime za poljoprivredu; 3. samostalno koristi meteorološke instrumente; 4. samostalno analizira i predstavi osnovne klimatološke podatke; 5. razlikuje osnovne karakteristike klime određenog lokaliteta; 6. praktično primeni stečena znanja. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Klima kao integralni deo teroara; Uticaj najvažnijih meteoroloških elemenata na proizvodnju grožđa i vina; Klimatsko-vinogradarski indeksi i klasifikacije; Klima i teroar najznačajnijih vinogradarskih oblasti u Srbiji i svetu; Klimatske promene i njihov uticaj na vinogradarstvo; Zemljište kao integralni deo teroara. Različiti pristupi vinogradarenju; Stilovi vina različitih teroara. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Statistička obrada meteoroloških podataka, izrada seminarskog rada. Senzorna analiza vina iz različitih regiona. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, konsultacije, praktičan rad vezan za statističku obradu meteoroloških podataka i izradu seminarskog rada. Ssenzorna analiza vina iz različitih regiona. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 50 | |||
