O-RA-14-PRA2 - Posebno ratarstvo 2
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Posebno ratarstvo 2 | |||
| Akronim | O-RA-14-PRA2 | |||
| Studijski program | Biljna proizvodnja | |||
| Modul | Ratarstvo i povrtarstvo | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet će omogućiti studentu sticanje: znanja o značaju, primeni i tehnologiji gajenja biljaka za industrijsku preradu i najvažnijih krmnih biljaka, njihovom poreklu, proizvodnji u Srbiji i svetu, biološkim, morfološkim osobinama; veština i sposobnosti za primenu odgovarajućih agrotehničkih mera u tehnologiji proizvodnje. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da bude osposobljen da: definiše odgovarajuće agrotehničke mere specifične za industrijske i krmnie useve; opiše i analizira tehnologiju proizvodnje uz sagledavanje specifičnosti plodoreda, obrade zemljišta, đubrenja, značaja odabira sorte (hibrida) u zavisnosti od namene za koju se gaji, kao i setve/sadnje, mera nege i zaštite useva i žetve useva. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Biljke za proizvodnju ulja; biljke za proizvodnju skroba, šećera i alkohola; biljke za proizvodnju vlakna; ostale biljke za tehničku preradu, biljke za proizvodnju stočne hrane; značaj, primena i agrotehnički značaj biljaka za industrijsku preradu i za stočnu hranu, njihovo poreklo i proizvodnja u svetu, taksonomska klasifikacija, biološke osobine, uslovi uspevanja, tehnologija gajenja. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Spoljašnja i unutrašnja morfologija biljaka; detaljna taksonomksa klasifikacija, fenološke faze rasta. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 4 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska predavanja, interaktivna nastava. Praktična nastava se izvodi u obliku vežbi tokom kojih studenti proučavaju biljni materijal. Obavezan je jedan timski seminarski rad iz oblasti koja će biti definisana uz saradnju studenata. Provera znanja testom jednom u toku semestra. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 70 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
