M-PI-14-TFML - Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Tehnološka i funkcionalna svojstva mleka | |||
| Akronim | M-PI-14-TFML | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambeni inženjering | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja o savremenim naučnim i praktičnim pristupima na polju tehnoloških i funkcionalnih svojstava mleka i razvijanje multidisciplinarnog pristupa u teorijskom i praktičnom radu. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da pokaže sposobnost da primeni znanja o ingredijentima dobijenim na bazi mleka na osnovu njihovih funkcionalnih karakteristika; unapredi i usavrši kvalitet proizvoda od mleka poznavajući tehnološka i funkcionalna svojstva proteina mleka, mlečne masti i laktoze; primeni znanja o novim tehnikama procesiranja (visoki pritisak, ultrazvučni tretman) na proizvode od mleka | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Tehnološka i funkcionalna svojstva koloidnog sistema mleka; Termička stabilnost mleka; Mehanizam obrazovanja koagregata proteina mleka; Uticaj visokih pritisaka i ultrazvučnog tretmana na konstituente mleka; Tehnološka i funkcionalna svojstva konstituenata mleka: proteini (kazeini i proizvodi na bazi kazeina, serum proteini i proizvodi na bazi serum proteina), mlečna mast, laktoza. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Određivanje karakteristika kazeina i proizvoda na bazi kazeina, serum proteina i proizvoda na bazi serum proteina i njihova primena u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda; Određivanje reoloških svojstava fermentisanih mlečnih proizvoda sa dodatkom proteinskih preparata na bazi mleka; Primena ultrazvučnih tretmana u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i ispitivanje uticaja ultrazvuka. | |||
| Literatura | ||||
| 
 | ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi | 
| 5 | 0 | |||
| Metode izvođenja nastave | predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije. Pojedina poglavlja obradiće se u obliku seminarskog rada u skladu sa odabranom temom master rada. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 30 | |||
