O-MH-20-FUHR - Funkcionalna svojstva hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Funkcionalna svojstva hrane | |||
| Akronim | O-MH-20-FUHR | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Mikrobiologija hrane | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja o funkcionalnim (nutritivnim i tehnološkim) svojstvima sirovina biljnog i animalnog porekla, aditivima i drugim pomoćnim sirovinama za proizvodnju hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa student treba da bude sposoban da definiše nutritivna i tehnološka svojstva makro i mikronutrijenata u sirovinama. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Poznavanje sirovina biljnog i animalnog porekla; Senzorna i nutritivna svojstva hrane; Rizik po zdravstvenu bezbednost hrane. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Izračunavanje energetske vrednosti sirovina i gotovog proizvoda; Enzimatsko i neenzimatsko potamnjivanje namirnica; Reološke karakteristike hrane; Stabilnost koloidnih sistema. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 0 | 2 | ||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade test znanja i razumevanja. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 30 | |||
| Seminari | ||||
