O-TA-20-UKVA - Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
| Akronim | O-TA-20-UKVA | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja/razumevanja savremene filosofije, pristupa i principa upravljanja kvalitetom u proizvodnji hrane, organizacije funkcije upravljanja kvalitetom, specifičnih metoda upravljanja i kontrolisanja kvaliteta proizvoda i procesa. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita studenti će biti osposobljeni da: (i) razumeju procesni pristup i koncept poboljšanja kvaliteta u proizvodnji hrane; (ii) razlikuju pojedine standarde koji se bave upravljanjem kvaliteta i njihovu primenu u proizvodnji hrane; (iii) uvode, primenjuju i sistematski unapređuju sistem upravljanja kvalitetom u proizvodnji hrane; (iv) razumeju značaj poboljšanja upravljanja kvalitetom. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Predavanja obuhvataju: uvod u sistem upravljanja kvalitetom; dokumentacija i resursi; procesni pristup; razvoj proizvoda i procesa u proizvodnji hrane; kontrola kvaliteta – prijemna kontrola, procesna kontrola i završna kontrola; neusaglašeni proizvod; kvalitet procesa i kvalitet proizvoda; dobavljači i korisnici; mehanizmi poboljšanja; menadžment principi; serija ISO 9000; nagrade kvaliteta. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Praktična nastava se realizuje tako što studenti, podeljeni po grupama rade seminarski rad koji se sastoji iz sledećih delova: opis tehnološkog procesa proizvodnje i opis proizvoda; izrada dijagrama toka procesa; izrada plana kontrolisanja; izrada radnih uputstava kontrolisanja; i izrada obrasca te aktivnosti kontrolisanja; indikatori prizvodnje i kontrole. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće didaktičke opreme; interaktivna metoda; konsultacije - direktne i elektronskim putem | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 20 | |||
